EVO JIH, NAŠI SLOVENCI!

Končno vikend. Se mi zdi, da vsak ponedeljek razmišljamo o naslednjem izletu. Pravijo, da se mora vsaka stvar enkrat končat, da se lahko začne nova, še boljša. Hvala prijatelj avtodomar za te tolažilne besede v nedeljo popoldne, pred odhodom domov.

Pejmo od začetka. Čez vikend sem Nežo in Blaža prepustil bratcu Benimarju. S težkim srcem, pa naj mu bo. Verjel sem, da jih bo peljal na destinacijo, ki ne bo razočarala. In res je bilo tako. Pred odhodom je Neža skrbno tipkala po računalniku in poskrbela, da čez nekaj ur ne bo težav. Kje? Ja na mejnem prehodu seveda! Pot jih je vodila k najboljšem sosedu. Ne, niso šli v Mercator. Šli so na Hrvaško. Adijo karantena, adijo samoizolacija. To smo čakal od marca.

Parkiral so v kampu Porto Sole v Vrsarju, kjer se jim je pridružilo pet prijateljev avtodomov. Benimar  namreč vedno najde družbo. Omenjen kamp ima s kartico Avtokampi.si do 10. julija akcijo 18€ za dve osebi na parceli. Pridruži se lahko tudi človekov najboljši prijatelj, pes.
Kamp ima dva lepa zaliva in še lepše lokacije za opazovanje sončnega zahoda. Z veseljem bi vam pokazal sliko, a je ostala samo v spominu med tekaškim večerom, ki ga Neža ni mogla izpustit. Morje našo deklico kr odpelje, misli ji uidejo drugam, le kam? Mogoče se obeta kak nov podvig? Pustimo se presenetit.
Lokacija, kjer so preživeli vikend je precej super tudi zato, ker je sprehod do samega centra Vrsarja dolg le 10 minut.

Klikneš na sliko in zveš, kje je ta lokacija.

Morje in družba. Je lahko še kaj lepšega? Večeri pred avtodomom, kjer se zberejo vsi prijatelji kampiranja, polni smeha in spomini, ki ostanejo za vedno.
Kamp je bil presenetljivo prazen. Dobesedno prazen. Naša družba in še nekaj zagrizenih kampistov, ki bi jih lahko preštel skoraj na prste ene roke. Očitno je #ostanidoma še vedno precej aktualen.

V soboto sta Neža in Blaž odšla raziskovat nove kolesarske poti. Vrsar je super izhodiščna točka za zahtevne kolesarje, rekreativce in seveda tudi družine z otroki. Vsak si sam zbere lokacijo, kam jo bo mahnu.  

Pot ju je vodila v Limski kanal. Pred spustom jih je pričakala prijazna gospa in jima polepšala dan z besedami: “ooo evo jih, naši Slovenci!”. Ne morš verjet, kakšno čarobno moč ima Covid-19. Nisem si mislil, da nas bodo Hrvati kdaj tako zelo veseli.
Limski kanal je ena izmed najlepših znamenitosti Istre. Razteza se od Rovinja pa vse do Vrsarja. Zaradi kombinacije sladke in slane vode je primerna lokacija za vzrejo školjk in rib.

Limski kanal ti omogoča:
-free climbing
-ogled kanala s kolesi
-sprehod skozi mogočni gozd
-ogled Ramuldove pečine

Vzpon
Limski kanal

Pripravila sta ti spet dve precej lepi in ne preveč zahtevni kolesarski trasi, ki ti jih priporočata ob obisku Vrsarja. Na koncu poti ne pozabi na kavo, takrat pozabiš na vse težke trenutke na poti.

Trasa, dolga 50km. Vmes te čaka spust in vzpon v Limskem kanalu.
40km spoznavanja majhnih vasic Istre

Avtodomar si? Če še nisi, ti verjetno ni jasno, kakšen napor je lahko sedenje pred avtodomov. In to celo popoldne, vse do poznega večera. Popoldnevi so tradicionalno rezervirani za kuhanje kosila. Na izletih to vlogo prevzame moška družba. Se sliši super ne? V praksi to zgleda nekako tako: “Neža, prinesi mi nož, sol, poper, posodo in desko”. Med tem ko seveda moški del družbe mirno sedi in kuha. No, en kuha, ostali se pa delajo, da pomagajo. Po navadi je kuhanje kosila cel obred. Od same predpriprave, kuhanja, pojedine in na koncu do pospravljanja. Nič čudnega, da čas na morju tako hitro mine. Ali pa imajo samo čudno uro, ki teče prehitro? Kakorkoli, kosila so vedno prave specialitete! Si za, da vam pripravim kuharski recept za pravo avtodomarsko pojedino?

Predpriprava kosila
Rižota z gamberi in šparglji.
Projekt kosilo

V primeru, da ti posedanje pred avtodomom predstavlja problem, imam zate rešitev! Če imaš seboj tekaško obutev, se lahko odpraviš na tek ob morju. Pot iz kampa Porto Sole te bo vodila skoraj po plaži, vse do Poreča. Lahko se obrneš že na koncu Vrsarja, lahko vmes počiješ in nadaljuješ, lahko zajadraš do Poreča in nazaj. Vsak po svoje. Po pripovedovanjih Neže pa sem siguren, da bo pot trajala dolgo, mogoče dlje, kot si misliš, saj te čakajo prelepi razgledi, neskončna modrina morja in en sam užitek!

Vikend se je kot vedno končal prehitro. Neža in Blaž sta prišla domov žalostna. Vedno ista zgodba. Vsako nedeljo. Boljše dva dni na morju, kot en teden doma.

Hrvaška Istra je dovolj blizu, da preskočiš vse svoje izgovore, zakaj ne greš tja. Ponuja ti ogromno možnosti, da so tvoje počitnice aktivne, spoznaš kakšno novo lokacijo in spiješ dobro kavo ob morju. Poleg vsega naštetega, še Hrvati so nas veseli.

Kaj ponuja Vrsar z okolico?
-Kolesari po okoliških vasicah
-Tek ob morju, ki ti ponudi prelepe razglede
-Obišči Limski kanal
-Družinski izlet v Dinopark Funtana
-Izleti z ladjico
-Obišči razgledno točko na vrhu Vrsarja

Kolesari po prelepih vasicah Istre.
Razgledna točka, Vrsar
Izleti z ladjico
Dinopark Funtana
Klik na sliko te preusmeri na spletno stran.

*Dogodivščine se nadaljujejo kmalu*

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: