OPTIMIST IN REALIST NA KRKU

Dan, ki je nekje na pol poti do nedelje je pri nas zadnje čase precej zanimiv. Plan, da odrinemo na morje v petek, je bil znan že najmanj en teden. A prišla je sreda, dan, ko Blaž sedaj že kar redno dobi idejo, da bi pa šli na morje že v četrtek. Dvoma ni. Popoldne namenjeno pakiranju, vmes obvezna ura športa in zaključek dneva nekje okrog 11. ure ko smo pripravljeni na odhod.

Četrtek popoldne nas je siva pot peljala na otok Krk. Neža je bila na tem otoku samo enkrat pa še tega se ne spomni. To je bilo več kot očitno, saj je Blažu brez dvoma verjela, da ju na Krku čakajo precej lepe, predvsem ravninske kolesarske trase. Če si že kdaj bil na Krku potem veš, da je to vse drugo, kot resnično.

Otok Krk leži v Kvarnerju, vzhodno od otoka Cresa. Še ena izmed lokacij, ki si jo res želimo obiskati. Hrvati so sprejel super odločitev, saj je most na Krk sedaj brezplačen. Mi te sreče še nismo imel.

Za spremembo smo ta vikend imeli okviren plan. Naša načrtovana lokacija je bil kamp Pila. Nahaja se v mestu Punat. Pred vstopom v kamp je camperstop, ki pa ob prihodu tja res ne prepriča. Nismo zahtevni, super pa je, če je vsaj malo sence in urejeno parkirišče. Zgleda nekako tako, kot travnata ravnina. Ima elektriko, kar pa je tudi vse. Se mi zdi, da je bil opravičen čisto prazen. In kaj smo naredili? Ni problema, Neža je situacijo res spretno rešila. Mal “posrfaš” po internetu, klikneš spletno stran Avtokampi.si in poglej, najdeš en super kamp. Google maps nam ja zagotovil, da bomo čez 17 minut na cilju. Pa smo šli.

“comfort” parcela. Klik na sliko te bo preusmeril na spletno stran kampa.
Bližje morja pa že res ne gre.

Odpeljali smo se v kamp Ježevac v mestu Krk. Poleg tega, da so že same slike bile videti res lepe, te spodaj malo poboža tudi akcija 20€ za 2 osebni na parceli in to kar do konca junija. Pravijo, da je prvi vtis zelo pomemben. Naš je bil res pozitiven, nekaj prijaznih besed receptorja in že smo bili na parceli. Parcela spada v cono comfort, ki naj ne bi bile med najboljšimi, nam se je zdela več kot super. Do sanitarijev, ki so mimogrede neverjetno lepi in prijazni tudi do mamic z dojenčki in otroki, smo imeli slabih 20 metrov. Spet en velik plus. Ko sem že mislil, da bolj pozitivnega mnenja o tem kampu ne moremo imeti, sta prišla Neža in Blaž nazaj z večernega sprehoda še dodatno presenečena. Kamp je idealen za družine z otroki. Ponuja bazene, animacije, razna igrala, trampoline. Res, ni da ni. Obiskali smo že veliko kampov, a tukaj, tukaj lahko parkiraš dobesedno na plažo. Bližje morja ne gre, lahko zapelješ samo še v vodo. Parcele so dobesedno na plaži, neverjetno! Če te zagrabi lakota, imaš v kampu malo vasic, kjer je… ah, prav vse. Naj to ostane skrivnost in preseneti tudi vas! J Kamp Ježevac, nas si očaral! Prepričan sem, da se še vidimo!

Iz kampa do mesta Krk je le slabih 10 minut sprehoda. Priporočamo, da si ogledaš staro mestno jedro. Ozke ulice, nekaj restavracij, majhnih trgovinic, na vrhu pa velik trg. Pojdi tja in boš videl o čem govorim.

Tu smo preživeli le prvo noč, saj so nas v kampi Pila čakali prijatelji. Omenjen kamp je drugače super lokacija za pavšaliste, saj je pavšal cenovno precej ugoden v primerjavi z ostalimi kampi.

Punat je super izhodiščna točka za kolesarjenje. No, pa smo tukaj. Odpravila sta se v Novo Baško. Vsi so ju opozorili, da je pot do tja precej hribovita, kot vedno, nista nikogar poslušala. Odpravila sta se nekje okrog 10. ure zjutraj. Tega na Krku ne rabš delat! Čeprav smo komaj dobro zakorakali v mesec junij, sonce že precej pripeka. Sploh na začetku, ko hrib celih 10km ne popusti. Naklon je nekje 10%. Kakšna prijetna ravninska kolesarska tura, kajne Blaž? Prišla sta do vrha vzpona, Neža je vedela, da je do Nove Baške še 10km, cesta pa se je začela spuščati. Naš večni optimist Blaž seveda ni verjel, da ga še nazaj čaka 10km vzpona. Ker Krk je pa ja ena sama lepa ravnina. Neža ni ljubiteljica vzponov, to pa sedaj že veste ne? Pa sta spet šla, v hrib. Za trenutek imaš vmes občutek, da si v Dolomitih. Razgledi ne razočarajo. Ko ti je še tako hudo, ko se vračaš iz Nove Baške, nekje v zadnjih 3km vzpona, ko se cesta res postavi pokonci, ne obupaj! Ne bo ti žal!

Na vrhu vzpona te čakajo lepe pohodniške trase.
Začetek vzpona iz Nove Baške proti Punatu.

Naslednja kolesarska trasa ju je vodila v Staro Baško. Iz Punata do tja in nazaj je le 20km, vmes pa te čaka lepo presenečenje. Razgledi spet obetajo veliko, sploh na polovici poti, ko se vzpneš na najvišjo točko trase. Spust v dolino je precej zanimiv, table pravijo, da je 12%. Ko sta mi to povedala, se mi je Neža res kar malo zasmilila. Krk je res ena sama ravnina, kajne Blaž? Priporočam, da se na pot odpraviš zgodaj zjutraj, saj boš sicer v hrib občutil vročino asfalta med plezanjem po hribu do vrha, tako kot sta to izkušnjo doživela Neža in Blaž.  Vzpon sicer ni tako dolg, kot to, da se cesta dobesedno postavi po konci. Če ti Zasavca rečeta da je hrib, verjemi, res je hrib. Hrib, ki je vreden vsake kletvice.

Punat-Stara Baška
Najvišja točka poti.
Ne obupaj, res je vredno!

Krk ponuja veliko. Predvsem veliko klancev, ki pa jih je vredno obiskati. Ponuja možnost kolesarjenja, pazi se le na divje voznike, ki včasih res pokažejo, da jim je vseeno. Če ti kolo ni pri srcu, te čakajo pohodniške poti (Punat-Nova Baška za primer). Mesto Krk je več kot vredno ogleda. Ponudili smo ti le nekaj idej, ki jih je vredno doživeti.

*dogodivščine se nadaljujejo kmalu*

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: