Spomini na Ibizo

V preteklem tednu so se spomini vračali na tretji največji otok Balearskega otočja, Ibizo. Otok, kjer nočno življenje ponuja vse in še več, kjer te na vsakem koraku spremljajo vabila na najbolj noro zabavo tvojega življenja, otok, ki ponuja slikovito pokrajino, prelepe plaže in predvsem otok, kjer denarnice ne ostanejo polne 🙂

Naša ultra deklica Neža je tja odpotovala natanko dve leti nazaj. Če si pričakoval potopis po diskačih (tako v Zasavju poimenujemo nočne klube) te moram razočarati. Tam je leta 2018 potekal evropski triatlonski festival v sklopu katerega se je naša norka udeležila evropskega prvenstva v srednjem triatlonu. Triatlonska preizkušnja, ki od tekmovalca zahteva 1,9km plavanja, 90km kolesa in 21km teka. Spomini na Ibizo ji pričarajo ultra nasmešek, vso ljubezen do športa, ki jo premore in seveda eno ultra posebno doživetje.

Evropsko prvenstvo-srednji triatlon, Ibiza 2018

Pot na Ibizo se je začela nekje sredi noči in nadaljevala iz letališča Marco Polo. Letalske karte v glavni sezoni so samo uvod v cenovno dražje potovanje na otok. Zadnji vlak, ki še ujame nekaj norih zabav je v začetku oktobra, potem lahko pričakujete padec cen avionskih vozovnic.

Spletna stran Booking.com in tudi Airbnb ponujata obilico prenočišč. Neža in njen kul oči sta rezervirala apartma v mestu Eivissa, ki sicer ni imel razgleda, je bil pa blizu starta tekmovanja. Glede na to, da je bil namen potovanja uspešen nastop na evropskem prvenstvu, je bilo vse podrejeno le tem. Sreča, da sta tam lahko preživela cel teden in si ogledala vsaj del tega čarobnega otoka. Cene samih apartmajev so spet zelo odvisne od datuma prihoda. Če ne maraš gužve in bi rad dožvel otok, raziskoval njegovo naravo priporočamo, da se tja odpraviš v pred ali posezoni. V nasprotnem primeru, naužij se nočnega življenja!

Sprehajalne poti po obrobju mesta Eivissa.

Mesto Eivissa
Glavno mesto otoka sta si ogledala precej podrobno, saj je bil to tekaški del tekmovanja. Neža je poznala vsak kotiček, ovinek in tudi en in edini hrib do gradu na vrhu starega mestnega dela, ki se imenuje Dalta vila ali gornje mesto. Stari del mesta je resnično vreden obiska. Prelepe tlakovane ulice, park in grad na vrhu, ki je idealna lokacija za romantičen sončni zahod. Novejši del mesta je zelo turističen. Na vsakem koraku te čakajo trafike, kjer se vstopnice za diskače gibljejo od 50€ naprej. Cena pijače se prične nekje pri 7€. V povprečju za dve osebi odšteješ nekje 15€ za dve pijači. Res je zanimivo, težko najdeš stvar, ki je cenejša od 15€. Cene v trgovinah so zelo primerljive z našimi, v glavni sezoni pa verjetno malo višje. Sicer pa mesto Eivissa ponuja visoko morsko kulinariko, paella s sangrio, ki mogoče ni najbolj primerna pijača za dan pred tekmovanjem je ena kombinacija večerje, ki je ne smeš spustit. Poleg tega imajo odliiične sladolede, tržnice s svežim sadjem in zelenjavo ter odlične pekarne.

Mesto Eivissa
Dalta Vila
Paella ali španska rižota, tradicionalna jed z mesom, morskimi sadeži in zelenjavo.

Večino dni sta zjutraj raziskovala okolico, Neža je vmes opravila še zadnje treninge in priprave ter pojedla vse, kar ji je prišlo pod roke. Če si vključen v svet vzdržljivostnega športa veš, da sta vsaj dva dneva pred tekmovanjem zelo pomembna s strani prehrane. Le to je en izmed dejavnikov, ki lahko v veliki meri vpliva na uspešnost dirke.

V bližini svojega začasnega doma sta imela soline- Sea Salines Nature Reserve. Lokacija, kjer pridobivajo belo zlato (beri: sol), že več kot 2000 let. V bližini solin se nahaja lepa plaža Platja de ses salines, kjer sta se Neža in njen kul oči brezskrbno kopala dva dni pred tekmovanjem. Zakaj tako brezskrbno? Temperature so tudi ob koncu oktobra lahko še vedno zelo prijetne, skoraj poletne. Razen če…

Platja de ses salines
Pot od solin do plaže

Razen če ne pride nevihta. Strašna nevihta. Veter. Mraz. Naliv. Valovi. Strele. Jp, tako bi lahko opisal dan D. Tekma, za katero se se vsi prijavljeni tekmovalci pripravljali vsaj celo leto. Tekma, ki je naši ultra deklici pomenila tako zelo veliko, da z je z besedami to nemogoče opisati. Tekma, za katero je garala in tekma, ki je bila potrdilo za uspešno delo. Izhoda ni bilo, samo vhod v mrzlo in deževno morje, nekaj ur kasneje, kot je bilo planirano. Plavali so do bližjega otoka in nazaj, odkolesarili samo polovico načrtovane poti, saj je bila ostala poplavljena. Na koncu pa vsa premražena in izmučena v cilj prišla s svojo reprezentančno prijateljico in zasedla 9. mesto. Ker vem kakšna je bila pot do tega tekmovanja, koliko vzponov in padcev vodi do uspeha, si lahko predstavljam kakšna čustva privrejo na koncu te preizkušnje. Trbouci smo zlo posebn, težko je kej bol trmastga od nas, težko nas kej ustav. In tut naša ultra deklica je taka. Točno taka.

Slovenska age group triatlonska reprezentanca
Tekaški del tekmovanja.
Naša norka,
Plavalni del tekmovanja. Sam do otoka pa nazaj ne? 😉

Dan po tekmovanju je bil čas za premislek in predvsem počitek. Nevihta je očitno zelo slabo prestala dan tekmovanja, saj je njena moč le dan po tem zelo upadla. Nekaj kapljic je še premogla, to pa je bilo tudi vse. Idealna priložnost za ogled otoka. Priporočamo rent a car, katerih izbira je zelo pesta. Dost uporaben je tudi motor, saj so nekatere plaže težje dostopne.

Lokacije vredne obiska

Kot sem omenil že na začetku, je mesto Eivissa ena izmed lokacij, ki je ne smeš spustiti. Sledijo ji soline in bližnja plaža Plaja de Salines. Neža in njen oči sta se iz svojega začasnega doma odpravila proti vzhodu in si po poti ogledala plažo Cala Longa, priporočam še razgledno točko View point de Alejandro. Le malo naprej prideš do Hippy Marketa, ki so na Ibizi zelo popularni. Pred prihodom preveri “delovni čas”, saj boš drugače ostal praznih rok 🙂

Hippy market na jugovzhodu otoka.
Majhne, skrivna plaža po poti.

Proti severu je spet lepa plaža Plaja’s Arena v mestu Portinatx. Ibiza ponuja res veliko lepih plaž. Ena izmed njih je sigurno Cala Bassa. Baje precej divja v glavni sezoni zato je bila ob koncu oktobra še toliko lepša, mirna. Še ena na seznamu najlepših plaž je Platges de Comte. Na vrhu le te je veliko parkirišče, ki pa sem siguren, da je v glavni sezoni polno. Obiska vredna je tudi Plaja Escondida, kjer so ob primernem vremenu prijetni valovi. Cala Tarida je ena izmed plaž, kjer slika ne potrebuje filtra, saj je morje že samo po sebi turkizno modro. Res lepo!

Cala Bassa.
Platges de Comte.
Platges de Comte.

Domov ne moreš, če ne obiščeš razgledne točke Virador es vedra ali Cap Blank. Nč ne povem, bo slika sama 🙂

Najlepša razgledna točka na Ibizi, Cap Blank.

Ibiza je otok za vsakogar. Izberi primeren čas potovanja in siguren sem, da te ne bo razočarala. Ponuja vse in še več. Vsak po svoje! 🙂

*Dogodivščine se nadaljujejo kmalu.*

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: